Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Hanurile utitate ale Bucurestilor

octombrie 23 @ 10:00 am - 5:00 pm

Vino sa descoperi istoria captivanta a hanurilor bucurestene ridicate in secolele XVII-XIX, disparute in  mare parte in ziua de azi.

Bucurestiul ar fi avut circa 145 de hanuri, dar extrem de putine si-au lasat amprenta in istorie

In general, hanurile erau numite dupa cel care le-a construit – Hanul Serban Voda, Hanul Constantin Voda, Hanul lui Manuc, Hanul Damaris, Hanul Filipescu sau dupa manastirea careia ii apartineau – Sf. Gheorghe, Sf. Ioan cel Mare, Sf. Ecaterina, Sf. Spiridon. Unele purtau nume colocviale, precum porecla proprietarului – Hanul Injuga Urs, Hanul lui Urla-n Sus, numele zonei in care fusese construit – Hanul de la Baneasa, culoarea peretilor – Hanul Rosu, Hanul Verde, Hanul Galben sau denumirea vreunui aspect caracteristic – Hanul cu Tei.

Numarul lor exact este greu de stabilit deoarece in afara marilor edificii ridicate de domnitori, manastiri sau mari negustori in zona centrala a orasului, existau in apropierea drumurilor care veneau din provincie si in aproape toate mahalalele si constructii de mai mici dimensiuni care au avut o existenta scurta.

Cercetarile arheologice din ultimii ani din Bucuresti au scos la lumina structuri de zid si materiale arheologice identificate ca apartinand unor astfel de hanuri. Expozitia include o parte dintre rezultatele acestor cercetari, puse in relatie cu documente din epoca, insemnari, planuri, litografii, picturi, fotografii si piese de colectie, care impreuna vor introduce vizitatorul in fascinantul univers al hanurilor bucurestene.

 

 

Detalii

Dată:
octombrie 23
Oră:
10:00 am - 5:00 pm
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *