Wimbledon este un turneu prestigios de tenis care se desfasoara in Marea Britanie, fiind unul dintre cele 4 Grand Slam-uri care au loc in fiecare an. In momentul de fata turneul se deruleaza pe iarba, fiind singurul Grand Slam care se joaca pe aceasta suprafata.

In acest articol iti prezint cateva detalii interesante, poate mai putin stiute de publicul amator de tenis despre acest turneu de la Wimbledon.

1. Wimbledon este cel mai vechi turneu de tenis profesionist din lume

Considerat de cei mai multi specialisti si jucatori drept cel mai prestigios turneu de tenis din intreg sezonul, Wimbledon este gazduit an de an la All England Lawn Club inca din 1877. Mai mult, turneul este organizat in locatia actuala incepand din 1922.

Avand in vedere ca la inceput era o competitie mai restransa, odata cu trecerea timpului organizatorii au tinut pasul cu dezvoltarea competitiei astfel ca s-au construit noi arene, cea mai faimoasa fiind Arena Centrala 1 cu 11.500 de locuri in tribune.

2. Cei mai multi asi din toate timpurile

Cea mai mare scena a tenisului profesionist aduna an de an cei mai buni jucatori din circuit, acestia luptandu-se pentru a pune mana pe ravnitul trofeu. Partidele sunt extrem de intense si de disputate, iar spectatorii aplauda mereu asii livrati de jucatori.

In anul 2001, inainte de a se opera la umar, Goran Ivanisevic venea din calificari si a reusit sa ajunga pe tabloul principal la Wimbledon, turneu pe care daca vrei sa pariezi poti sa incasezi si un bonus gratuit oferit de Winmasters.

El era la acel moment locul 125 mondial si, in ciuda sanselor modeste pe care le avea, a reusit sa castige turneul. Ce este si mai important e ca Goran a livrat nu mai putin de 212 asi la acea editie. Doar in semifinale a servit 35 de asi, iar in actul final alti 27.

Vezi si:  Jocurile cu cea mai mare popularitate din toată lumea

O jucatoare renumita pentru forta executiilor sale este Serena Williams, ea castigand cele mai multe turnee de Grand Slam din istoria tenisului feminin. La editia din anul 2015, Serena a servit nu mai putin de 80 de asi.

3. La Wimbledon se folosesc peste 50.000 mingi

La probele de simplu sunt 256 de jucatori si 254 de meciuri in total (incluzand aici si probele speciale de juniori, de exemplu) numai in primul tur.

Regulamentul impune schimbarea mingilor dupa primele 7 game-uri disputate, iar apoi mingile se schimba din nou la fiecare 9 game-uri.

Spre exemplu, la editia de anul trecut, 54.520 de mingi au fost folosite oficial, fara sa includem aici mingile folosite la antrenamente si la incalzire.

Interesant este ca la Wimbledon exista si un magazin special in complex de unde spectatorii si fanii tenisului pot cumpara mingile folosite in turneu contra unor sume destul de mici. Ai astfel o ocazie excelenta sa pleci de la Wimbledon cu o amintire.

4. La Wimbledon se consuma in medie 28.000 kg de capsuni si 10.000 litri de frisca

O traditie mai putin cunoscuta este consumul de capsuni cu frisca la Wimbledon. Daca ai fost macar o data in complex, atunci stii despre aceasta cutuma. Asa se face ca turneul Wimbledon a ajuns sinonim cu capsunile cu frisca.

La fiecare editie, aproximativ 140.000 de castronase cu capsuni si frisca sunt inmanate jucatorilor, dar si spectatorilor deopotriva.

Dar stiai ca toate aceste capsuni provin dintr-o singura ferma din Kent? In fiecare dimineata, inainte de rasarit, doua echipe a cate 40 de oameni ajung in ferma pentru a ridica 100.000 de capsuni pentru necesarul de consum al zilei.

Vezi si:  Acuarela

5. Cel mai lung meci de la Wimbledon

In a doua zi a competitiei de la editia din 2010, Nicolas Mahut si John Isner au intrat dupa-amiaza pe teren pentru a disputa meciul din primul tur.

La aproximativ 3 ore dupa startul partidei, ambii jucatori aveau cate doua seturi, iar meciul a fost suspendat pentru ziua urmatoare, din cauza lipsei luminii naturale.

A doua zi la orele 14:00, partida s-a reluat cu setul decisiv. La 3 ore si 40 de minute dupa aceea, meciul devenise deja cel mai lung meci de tenis din istorie, scorul fiind egal in decisiv, 32-32 la game-uri.

Cand scorul a ajuns la 47-47, tabela de scor s-a defectat. Cand meciul a ajuns la 59-59, la ora 9 seara, jocul a fost din nou suspendat pentru urmatoarea zi.

In cea de-a treia zi, la putin dupa o ora de joc, Isner a triumfat, cu scorul de 70-68 in decisiv. S-au jucat in total 183 de game-uri in acel duel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *